Bilişim Hukuku – Bilişim Ceza Hukuku – Ceza Hukuku – İş Hukuku

Online İtibarınızın Hukuken Koruma Altına Alınma Yolları

İnternet ortamında, şahsınıza veya şirketinize yönelmiş birtakım olumsuz içerikler ile mücadele son zamanlarda önemini arttırmıştır. Sosyal ağlarda, forumlarda, haber sitelerinde, şikayet sitelerinde, bloglarda paylaşılan herhangi bir içerik internetin yapısı gereği, giderek yayılmakta ve aradan zaman geçse de arama motorları sayesinde karşımıza çıkabilmektedir. İster şirketinizin ticari itibarını zedeleyen içerikler olsun isterse kişilik haklarınızı ihlal eden yorumlar olsun bu içerikleri çıkartmanın hukuki yolları mevcuttur.
İnternet ortamında, şirketiniz, markanızın veya bir kişi hakkında yer alan müspet yorumların arttırılmaya çalışılması kadar, olumsuz içeriklerle mücadele edilmesi de ayrı bir zorunluluk haline gelmiştir. İşte bu tür olumsuz içeriklerle mücadele günümüzde online itibar, online itibar yönetimi olarak adlandırılmaktadır.
İnternette yer alan bu tür içeriklerden yaşantımızın her alanında olumlu ya da olumsuz faydalanmaktayız. Satın almayı düşündüğümüz ürünler hakkında yapılmış yorumlar, gideceğimiz lokanta, otel gibi yerler hakkında yapılmış yorumlar, ticari iş yapmayı düşündüğümüz kişi veya şirket hakkında yapılmış yorumlar, bir iş başvurusu yaparken işyeri hakkında yapılmış yorumlar, bir avukat veya doktorun internet geçmişi ve hakkında yapılmış yorumlar bizde iyi veya kötü birtakım izlenimler bırakmaktadır. Sonuç olarak, kişi veya şirketler hakkındaki düşüncelerimizi çoğunlukla arama motoru sonuçlarına ve sosyal ağlarda yer alan etkinliklerine göre belirlediğimiz bir dönemdeyiz.
Geleneksel medyada bir kişi/şirketin bir habere konu olması, sadece belirli bir günde o gazetenin tirajı veya televizyonun izlenme oranı kadar etki yaratırken bugün yeni medya ile birlikte bir kişi/şirket hakkında yer alan bir haberin internet ortamında saniyeler içerisinde paylaşılması ve bulut bilişim üzerinde arşivlenmesi neticesinde inanılmaz sayıda kişiye ulaşmaktadır. Yakın gelecekte Web 3.0 teknolojisinin kullanılması ile birlikte bu arşivleme daha da akıllı bir biçimde kullanılacaktır.
Şirketinizin ticari itibarını zedeleyen veya kişilik hakkınızı ihlal eden hukuka aykırı olarak yazılmış haber, yorum ve benzeri içerikler için öncelikle 5651 sayılı Kanun’un 9. Maddesi gereği; yazıları yazan kişiye, ihlal konusu içeriklerin kaldırmasına ilişkin bir bildirimde bulunmalısınız. Eğer söz konusu içerikleri yazan içerik sağlayıcısına ulaşamazsanız, bu durumda yazıların yer aldığı platformlara (yer sağlayıcılar) içeriklerin kaldırılmasına ilişkin bildirim yapılmalıdır. Başvuru şekliniz elektronik posta veya resmi ihtarname yolu ile olabilir. Ancak bazı mahkemeler, içeriklerin kaldırılmasına ilişkin karar verirken, bu tür başvuruların tebliğ şerhli resmi ihtarname ile yapılıp yapılmadığına baktığını belirtmekte yarar var. Bildirimler sonrasında, iki gün içerisinde, içerik veya yer sağlayıcısından cevap alamaz veya talebiniz reddedilir ise on beş gün içerisinde ikametgahınızın bulunduğu yerdeki Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak içeriklerin çıkartılmasını talep edebilirsiniz. Söz konusu içeriklerin çıkartılmasında, mahkeme hakimleri öncelikle 5651 sayılı Kanun’un 9. maddesinde belirtilen usul işlemlerine bakmaktadır. Esas yönden ise mahkeme hakimi ilgili içeriğin eleştiri sınırları içerisinde olup olmadığı, gerçeğe aykırılığı, ifade özgürlüğüne girip girmediği, halkın haber alma kapsamında bulunup bulunmadığı gibi konuları somut olaya göre analiz etmektedir. Mahkemeden alacağınız içerik çıkartma kararı gerekli yerlere tebligat yapıldıktan sonra söz konusu içeriğin yayından çıkartılması gerekmektedir. İçeriğin çıkartılmaması durumunda içerik veya yer sağlayıcı hakkında cezai müeyyide mevcuttur. İçerik kaldırıldıktan ancak belirli bir zaman geçmesi sonrasında, arama motorları sonuçlarında çıkmayacaktır. Fakat onun öncesinde arama motoruna internet üzerinden başvuru yaparak, çıkartılan içeriğin –url- adresini ileterek arama sonuçlarından daha önceden çıkartılmasını sağlayabilirsiniz.
“Bu yazı Lonca İstanbul Genç İş Adamları Kulübü Dergisi 3. sayısında yayınlanmıştır.”

Ulus/İstanbul
Av. F. Ünsal Özmestik